angststoornis oorzaak

Oorzaak van angststoornis

Volgens het bevolkingsonderzoek van NEMESIS  heeft 14,2 % van de volwassenen van 18 tot en met 75 jaar binnen een periode van 12 maanden één of meerdere van de gemeten angststoornissen gehad. Jaarlijks neemt dit percentage toe. Angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Lees hier alles over de verrassende innerlijke oorzaak van angststoornis en paniekstoornis en hoe je deze gericht aanpakt.

Volgens thuisarts.nl is in angststoornis wanneer je last hebt van heftige angst in het dagelijks leven Zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, hogere ademhaling, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Soms zijn al deze klachten zo heftig dat je bang bent om de controle over jezelf te verliezen, gek te worden, flauw te vallen of zelfs dood te gaan. Hierdoor ontstaat angst voor angst.

Bij een paniekstoornis heb je regelmatig last van paniekaanvallen: een korte, hevige angst die vaak plotseling optreedt.

Behandeling angststoornis

Mogelijke behandelingen zijn volgens thuisarts.nl: gesprekken, een online cursus, gedragstherapie en soms medicijnen. Laat dat soms maar weg. Want ongeveer 600 duizend mensen slikken nu antidepressiva om hun angst en paniekgevoelens te onderdrukken. “Maar dat is alleen symptoombestrijding”, zegt Floortje Scheepers, psychiater en hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg ze uit. “Als je de onderliggende problemen niet aanpakt, kan iemand heel lang aan de medicijnen vastzitten, zonder dat de bron wordt aangepakt.”

Dat is in mijn ogen ook het probleem. De bron is niet gevonden of wordt niet erkend. De huidige inzichten met betrekking tot de vermeende ‘oorzaak’ of aanleiding van deze klachten wordt onder andere gezocht in doorgemaakte traumatische gebeurtenissen, de opvoeding en/of erfelijke factoren.

De oorzaak van angststoornis

Wat is – in mijn ogen – de ware oorzaak van angst- en paniekstoornissen? Dat is hooggevoeligheid veroorzaakt door gevoelens van schuld en zelfbestraffing. Ik leg dit verderop uit. Maar voordat ik dat doe, beschrijf ik eerst het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.

Zoals sommige mensen beter kunnen ruiken of scherper horen dan andere, zo zijn sommigen weer sensitiever dan andere. Iemand die zeer sensitief is, noemen we een hoogsensitief persoon, afgekort: HSP. Volgens een artikel in Psychologie Magazine is een op de vijf mensen in bepaalde mate hoogsensitief. HSP en hooggevoeligheid (HGP) worden in mijn ogen onterecht door elkaar gebruikt of samen op een grote onbegrepen hoop gegooid. Dat geeft veel verwarring en draagt niet bij aan een gerichte aanpak van de klachten die mensen hierdoor kunnen ervaren.

“Hooggevoeligheid is namelijk heel wat anders dan hoogsensitiviteit”, schrijft ook prof. dr. Elke van Hoof in haar boek Hoogsensitief.  Volgens Van Hoof is hooggevoeligheid een emotionele reactie die iemand door overprikkeling krijgt en heeft hoogsensitiviteit volgens haar alleen maar te maken met de hoeveelheid informatie die iemand uit de omgeving verwerkt. Niet elke HGP’er is volgens haar hoogsensitief en niet elke HSP’er hooggevoelig.

Voordat ik verder ga met het verschil tussen HSP en HGP beschrijf, leg ik eerst uit wat ik bedoel met ‘informatie’. Hiermee bedoel ik alle energieën die ons omringen en/of direct of indirect op ons zijn gericht. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gevoelens, gedachten en projecties van anderen.
  • Sferen (energieën van mensen en gebeurtenissen die blijven hangen in een huis, gebouw of omgeving).
  • Geluiden, licht en geuren.

Nu het verschil tussen HSP en HGP in de praktijk. Stel, in een vergaderzaal is net een flinke ruzie geweest. Een hsp’er voelt deze negatieve fibe direct maar ervaart hier geen fysieke of mentale last van. Deze zegt hooguit, ‘wat is hier gebeurd?’. Echter bij een hooggevoelig persoon komt deze informatie letterlijk ‘binnen’. Hoe kan dit? Ik leg dit uit.

Mijn natuurlijke bescherming staat open.

Iedereen heeft een soort natuurlijke bescherming om zich heen die hem of haar beschermt tegen negatieve informatie van buitenaf. Bij hooggevoelige mensen staat de metaforische voordeur van deze natuurlijke bescherming ‘open’ waardoor eventuele belastende informatie naar binnen kan komen.

Een schip zinkt niet door het water aan de buitenkant, maar door het water dat binnenkomt. Dus laat wat er om je heen gebeurt niet te veel binnenkomen en jou tot zinken brengen.

Deze voordeur bevindt zich kennelijk aan de voorzijde van jouw buik. Informatie komt bij HGP’ers daarbinnen om vervolgens via het hart er weer uit te gaan. Deze extra ballast verkrampt onderweg jouw spieren en weefsel. Veel mensen gaan daardoor hoger ademen en krijgen een onrustig gevoel in hun borst. Dit gaat regelmatig gepaard met een versnelde hartslag en hartkloppingen, waardoor ze paniek en angstgevoelens en -gedachten kunnen ervaren. Wanneer deze informatie binnenkomt verlies je tegelijkertijd energie. Je wordt dus moe vooral wanneer jij je bevindt in een ruimte waar veel mensen zijn.

Al met al geeft dit veel klachten en zorgt dit ervoor dat je gevoeliger reageert op mensen, gebeurtenissen en situaties. Regelmatig hoor ik dat HGP’ers daarom drukke plekken ontvluchten en vermijden. Dit kan hun leven behoorlijk beperken.

Belangrijke kenmerken van een hooggevoelige mensen zijn:

  • Voelen zich sneller, gekwetst, geraakt of aangevallen.
  • Worden sneller moe in contact met anderen.
  • Overgevoelig voor geluid en licht.
  • Vermijden plekken met veel mensen.
  • Raken geïrriteerd door kleine ongemakken, zoals een natte mouw, een shirt dat niet helemaal goed zit of labeltjes in de kleding.
  • Maken zich snel zorgen.
  • Hebben vaak een negatief zelfbeeld.
  • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.
  • Hebben meer tijd nodig om zaken te verwerken in hun leven.
  • Richten zich meer op de behoeften van anderen; hebben vaak moeite om hun grenzen aan te geven.
  • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darm- klachten en chronische vermoeidheid.
  • Lopen een groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
  • Kunnen slecht tegen disharmonie.

Nu de oorzaak en gerichte aanpak van hooggevoeligheid?

Over de oorzaak van hooggevoeligheid kan ik kort zijn. Dit zijn (bewuste en onbewuste) gevoelens van schuld en zelfbestraffing. Meer kun jij hierover lezen in mijn boek over Body Mind Release. Niemand kan zich namelijk zo intens bestraffen als jij jezelf. Het begint vaak met gedachten en woorden als, “had ik maar”. “Had ik die opmerking maar niet geplaatst” of “had ik die studie maar afgemaakt”.

Mensen die schuldgevoelens bij zich dragen, vertonen vaak reddersgedrag en laten anderen makkelijk over hun grenzen heen gaan. Wanneer en zolang deze gevoelens van schuld en zelfbestraffing getriggerd worden, staat de deur van jouw natuurlijke bescherming open. Zo kun jij je bijvoorbeeld jarenlang schuldig voelen over iets en daardoor al die tijd rondlopen met een angststoornis.

Opleiding Interventiespecialist OncologieOok ik had daar veel last van. Totdat ik achter de innerlijke oorzaak kwam en deze heb aangepakt. Daarmee verdwenen ook de bijbehorende hooggevoeligheidsklachten.

Met Body Mind Release helpen wij jou de innerlijke oorzaak van jouw levensklachten gericht aan te pakken. Dus niet alleen die van hooggevoeligheid. Denk hierbij ook aan depressie, PTSS, Stress, specifieke angsten, long Covid, et cetera.

Gedurende een individueel Body Mind Release traject van 6-8 weken begeleiden wij jou in het gericht loslaten van jouw beperkende gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s om deze vervolgens te vervangen voor de positieve gevoelens die jij ooit verloren hebt. Het resultaat is dat jij je op alle vlakken beter gaat moeten voelen en ook jouw eventuele angststoornis tot het verleden horen.

Ons motto: Pak de innerlijke oorzaak aan. Niet – meer – praten maar doen.

 

Share this post

Naam Therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.