HSP en hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid tips en oplossingen

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe hooggevoeligheid je leven enorm kan beperken. De vraag is waarom een hooggevoelig persoon alles zo ‘binnen’ laat komen en wat kun je doen om dit te voorkomen. Hier vind jij mijn hooggevoeligheid tips en oplossingen die je helpen om je beter te beschermen en gericht de innerlijke oorzaak aan te pakken. Zodat jij met hernieuwde rust, energie en positiviteit jouw leven kunt leven.

Al op jonge leeftijd had ik namelijk veel last van vreemde, onplezierig aanvoelende energieën om mij heen. Daardoor zat ik niet altijd lekker in mijn vel. Wanneer ik naast iemand zat, voelde ik regelmatig de spanning en stress van de ander naar mij toestromen en vloeide mijn eigen energie weg. Die ander voelde zich dan prettig, maar ik voelde me gesloopt. In winkelcentra en op plaatsen waar veel mensen waren, voelde ik mij allesbehalve goed. Ik was jaloers op al die anderen die in mijn ogen fluitend door het leven gingen. Herken je dat gevoel?

Volgens een artikel in Psychologie Magazine is één op de vijf mensen in bepaalde mate hoogsensitief (HSP). HSP en hooggevoeligheid (HGP) worden in mijn ogen onterecht door elkaar gebruikt of samen op een grote ‘onbegrepen’ hoop gegooid. Dit geeft veel verwarring en draagt niet bij aan een gerichte aanpak van de klachten die mensen hierdoor kunnen ervaren.

Welke informatie pakt een hooggevoelig persoon dagelijks op?

Volgens de kwantumfysica is Alles energie. Jij bent energie, dus ook je gevoelens en gedachten zijn energie. Zelfs datgene wat jij niet ziet is energie. Jij en ik zijn dus onderdeel van een immens groot energieveld: het kwantumveld. Alle energie heeft een trilling of frequentie. Wie jij bent en wat je bij je draagt straal je zo uit. En datgene wat jij uitstraalt, bepaalt  jouw werkelijkheid. Met informatie bedoel ik dus alle energieën in onszelf, welke ons omringen en gericht zijn op ons. Hieronder beschrijf ik welke informatie een hooggevoelig persoon kan laten binnenkomen:

  • Gevoelens, gedachten en projecties van anderen: Mensen communiceren namelijk niet alleen met woorden met elkaar. Non-verbaal stralen wij uit wie wij zijn, hoe wij ons voelen (stress, angst, onrust, spanning) en denken over onszelf en anderen (projecties).
  • Sferen: Energieën van mensen en gebeurtenissen blijven vaak ‘hangen’ in een huis, gebouw of omgeving.
  • Licht, geluid en geuren: Weet je nog? Alles is energie.
  • Gevoelens in ons lichaam zoals pijntjes, spanning, stress en onrust.

Naast bovengenoemde informatie die jij kunt voelen is het ook mogelijk dat jij jezelf vanuit emotionele afhankelijkheid kunt weggeven. Daarmee bedoel ik dat jij jouw energie afgeeft aan een ander en ballast van anderen overneemt.

Het verschil tussen hoogsensitiviteit (HSP) en hooggevoeligheid (HGP)?

Wat is hoogsensitiviteit?

Zoals sommige mensen beter ruiken of scherper horen dan een ander, zo is de een weer sensitiever dan een ander. Iemand die zeer sensitief is, ‘voelt’ de informatie van zijn of haar omgeving beter aan dan een ander. Een sensitief persoon kan deze informatie makkelijker interpreteren of anders verwoord innerlijk vertalen in woorden en gedachten.

Hoogsensitieve personen:

  • Hebben vaak scherpere zintuigen. Ze zien en ervaren veel en nemen details in zich op.
  • Maken zich snel zorgen over pijntjes en veranderingen in hun lichaam. Neiging naar hypochondrie.
  • Voelen stemmingen en gevoelens van anderen.
  • Hebben vaak een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.
  • Voelen stemmingen en sferen goed aan.
  • Ervaren eigen gevoelens intens.
  • Kunnen verlegen, arrogant of afwezig overkomen, maar zijn dat vaak niet.
  • Willen eindeloos weten ‘waarom’ iets wel of niet zo is.
  • Zijn vaak heel plichtsgetrouw en perfectionistisch.
  • Ervaren meer last van stress, spanning en fysieke klachten.
  • Denken veel na over essentiële levensvragen.
  • Zitten vaak vol levenslust.

Wat is hooggevoeligheid?

Om hooggevoeligheid goed te begrijpen, is het belangrijk eerst te weten dat we allemaal een natuurlijke bescherming hebben tegen belastende informatie van buitenaf. Dit beschermende schild bestaat uit positieve gevoelens zoals kracht, zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfliefde, optimisme en levensvreugde, die samen een energetische laag om ons heen vormen. Als deze bescherming sterk is, laten we negatieve invloeden van buitenaf minder snel toe.

Voor mensen zoals politici, of anderen die veel in de publieke belangstelling staan, is deze bescherming cruciaal. Dit zijn vaak personen met een krachtig zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Maar deze natuurlijke bescherming kan verzwakken door gevoelens van zelfbestraffing, afhankelijkheid, zelfverwijt, twijfel, onzekerheid, een negatief zelfbeeld of pessimisme. Wanneer deze gevoelens de overhand nemen, is de ‘beschermende deur’ als het ware wijd open, waardoor prikkels, energieën en projecties van anderen makkelijker binnenkomen, vaak via het buikgebied en door het hart naar buiten stromen. Deze ballast kan onderweg je spieren in de buik en middenrif verkrampen, wat kan leiden tot hogere ademhaling, een onrustig gevoel in de borst, hartkloppingen en soms zelfs paniek- of angstgevoelens. Als je energieën oppikt uit je omgeving, verlies je tegelijkertijd eigen energie, wat je moe kan maken.

Net zoals een schip niet zinkt door het water eromheen, maar door het water dat binnenkomt, is het belangrijk om te zorgen dat wat er om je heen gebeurt, je niet laat “zinken”.

Dus, wat is hooggevoeligheid precies? Een hooggevoelig persoon heeft vaak een verminderde natuurlijke bescherming, waardoor externe informatie en prikkels makkelijker hun weg naar binnen vinden. Dit zorgt ervoor dat iemand extra gevoelig reageert op mensen, gebeurtenissen en situaties.

Kenmerken van hooggevoeligheid zijn onder andere:

  • Vermoeidheid, vooral bij interactie met anderen
  • Onprettig gevoel in de hartstreek
  • Angststoornissen en paniekaanvallen
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en geur
  • Irritatie door kleine ongemakken, zoals kleding die niet goed zit
  • Zich snel zorgen maken en een negatief zelfbeeld hebben
  • Zich sneller gekwetst, geraakt of aangevallen voelen
  • Moeilijk functioneren als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
  • Langere tijd nodig om prikkels te verwerken
  • Moeite met grenzen stellen, zich meer richten op anderen
  • Meer gevoeligheid voor stress en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag-/darmklachten en chronische vermoeidheid
  • Verhoogd risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen
  • Slecht kunnen omgaan met disharmonie

Ik hoop dat dit meer duidelijkheid geeft over het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Niet elke hooggevoelige persoon is hoogsensitief (HSP), en niet elke HSP is hooggevoelig

Long Covid en hooggevoeligheid

Heb jij toevallig last van Long-Covid klachten? In het geval van Long-Covid hebben wij ontdekt dat het mede gevoelens van schuld, zelfverwijt en zelfbestraffing zijn die aan de basis kunnen liggen van de langdurige symptomen. Het lijkt erop dat Covid eventuele – bestaande – hooggevoeligheidsklachten verergert. Lees hier meer over hooggevoeligheid en Long Covid.

Ben jij zowel hoogsensitief als hooggevoelig!

Ben je zowel hoogsensitief als hooggevoelig? Dan kan dit extra uitdagingen met zich meebrengen. Energetische informatie die bij je binnenkomt, voel je dan nóg intenser. Je raakt sneller overbelast, en je zintuigen staan voortdurend op scherp. Het is logisch dat je daardoor gevoeliger bent voor bijvoorbeeld straling en overgevoelig reageert op licht, geluid en drukte. Alles – inclusief het nieuws – komt sterker binnen. Vooral in tijden van maatschappelijke onrust kunnen hooggevoelige HSP’ers het hierdoor extra zwaar hebben.

Naast het fysieke ongemak, merk ik dat hooggevoelige HSP’ers vaak situaties en drukke plekken vermijden. Deze combinatie kan je leven flink beperken en leidt vaak tot onbegrip van anderen: “Stel je niet zo aan” of “Trek je niet zoveel aan van wat anderen denken.”

Je kunt je misschien voorstellen dat een hoogsensitief kind dat ook hooggevoelig is, hierdoor mogelijk gedragsproblemen ontwikkelt. Nu verder met onze ti

Hooggevoeligheid tips en oplossingen

Achteraf bezien, herken ik ook mijn eigen leven met deze zeer ‘gevoelige’ combinatie. Mijn hemel, wat had ik daar LAST van! Ik verwarde dit met een soort hinderlijke ‘gave’ waardoor ik wellicht beter in staat was mijn omgeving aan te voelen. In het begin gebruikte ik allerlei trucjes om mij te beschermen tegen belastende invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door het visualiseren van een bel van beschermend licht om mij heen.

Hieronder geef ik je eerst mijn hooggevoeligheid tips om jezelf te beschermen tegen energieën en beperkende informatie van buitenaf.

Elke keer wanneer jij drukke plekken opzoekt of in contact komt met andere mensen, leg dan van tevoren één van je handen even op de plek onder jouw borstbeen, daar waar de ribben weer samenkomen. Dit noemen ze de plexus solaris of het zonnevlechtcentrum. Zeg vervolgens in gedachten: “ik pak niets op van die ander”.  Het werkt direct!

Besef wel dat dit een tijdelijk lapmiddel is zolang jouw natuurlijke bescherming nog niet volledig hersteld is. Daarom hier de oplossing voor jou:

Met de Body Mind Release methode kun je leren om eerder genoemde beperkende gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s gericht los te laten en te vervangen voor positieve gevoelens Hierdoor herstelt je natuurlijke bescherming zich vanzelf. Je zult al snel merken dat je nog steeds hoogsensitief bent, mensen erg goed aanvoelt, maar dat je er geen LAST meer van hebt. Ook mijn hooggevoeligheid is hierdoor verdwenen. Heerlijk! Ik ervaar mijn hoogsensitiviteit nu als een zegen.

Wil jij ook van jouw hooggevoeligheid af. Maak dan nu een afspraak met een van onze erkende Body Mind Release therapeuten. Zij geven je nog meer tips die jou kunnen helpen je snel weer goed te voelen. Ook op plekken waar veel mensen zijn.

Share this post

Naam Therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.