HSP en hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid tips en oplossingen

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe hooggevoeligheid je leven enorm kan beperken. De vraag is waarom een hooggevoelig persoon alles zo ‘binnen’ laat komen en wat kun je doen om dit te voorkomen. Hier vind jij mijn hooggevoeligheid tips en oplossingen die je helpen om je beter te beschermen en gericht de innerlijke oorzaak aan te pakken. Zodat jij met hernieuwde rust, energie en positiviteit jouw leven kunt leven.

Al op jonge leeftijd had ik namelijk veel last van vreemde, onplezierig aanvoelende energieën om mij heen. Daardoor zat ik niet altijd lekker in mijn vel. Wanneer ik naast iemand zat, voelde ik regelmatig de spanning en stress van de ander naar mij toestromen en vloeide mijn eigen energie weg. Die ander voelde zich dan prettig, maar ik voelde me gesloopt. In winkelcentra en op plaatsen waar veel mensen waren, voelde ik mij allesbehalve goed. Ik was jaloers op al die anderen die in mijn ogen fluitend door het leven gingen. Herken je dat gevoel?

Volgens een artikel in Psychologie Magazine is één op de vijf mensen in bepaalde mate hoogsensitief (HSP). HSP en hooggevoeligheid (HGP) worden in mijn ogen onterecht door elkaar gebruikt of samen op een grote ‘onbegrepen’ hoop gegooid. Dit geeft veel verwarring en draagt niet bij aan een gerichte aanpak van de klachten die mensen hierdoor kunnen ervaren.

Welke informatie pakt een hooggevoelig persoon dagelijks op?

Volgens de kwantumfysica is Alles energie. Jij bent energie, dus ook je gevoelens en gedachten zijn energie. Zelfs datgene wat jij niet ziet is energie. Jij en ik zijn dus onderdeel van een immens groot energieveld: het kwantumveld. Alle energie heeft een trilling of frequentie. Wie jij bent en wat je bij je draagt straal je zo uit. En datgene wat jij uitstraalt, bepaalt  jouw werkelijkheid. Met informatie bedoel ik dus alle energieën in onszelf, welke ons omringen en gericht zijn op ons. Hieronder beschrijf ik welke informatie een hooggevoelig persoon kan laten binnenkomen:

 • Gevoelens, gedachten en projecties van anderen: Mensen communiceren namelijk niet alleen met woorden met elkaar. Non-verbaal stralen wij uit wie wij zijn, hoe wij ons voelen (stress, angst, onrust, spanning) en denken over onszelf en anderen (projecties).
 • Sferen: Energieën van mensen en gebeurtenissen blijven vaak ‘hangen’ in een huis, gebouw of omgeving.
 • Licht, geluid en geuren: Weet je nog? Alles is energie.
 • Gevoelens in ons lichaam zoals pijntjes, spanning, stress en onrust.

Naast bovengenoemde informatie die jij kunt voelen is het ook mogelijk dat jij jezelf vanuit emotionele afhankelijkheid kunt weggeven. Daarmee bedoel ik dat jij jouw energie afgeeft aan een ander en ballast van anderen overneemt.

Het verschil tussen hoogsensitiviteit (HSP) en hooggevoeligheid (HGP)?

Wat is hoogsensitiviteit?

Zoals sommige mensen beter ruiken of scherper horen dan een ander, zo is de een weer sensitiever dan een ander. Iemand die zeer sensitief is, ‘voelt’ de informatie van zijn of haar omgeving beter aan dan een ander. Een sensitief persoon kan deze informatie makkelijker interpreteren of anders verwoord innerlijk vertalen in woorden en gedachten.

Hoogsensitieve personen:

 • Hebben vaak scherpere zintuigen. Ze zien en ervaren veel en nemen details in zich op.
 • Maken zich snel zorgen over pijntjes en veranderingen in hun lichaam. Neiging naar hypochondrie.
 • Voelen stemmingen en gevoelens van anderen.
 • Hebben vaak een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan.
 • Ervaren eigen gevoelens intens.
 • Kunnen verlegen, arrogant of afwezig overkomen, maar zijn dat vaak niet.
 • Willen eindeloos weten ‘waarom’ iets wel of niet zo is.
 • Zijn vaak heel plichtsgetrouw en perfectionistisch.
 • Ervaren meer last van stress, spanning en fysieke klachten.
 • Denken veel na over essentiële levensvragen.
 • Zitten vaak vol levenslust.

Wat is hooggevoeligheid?

Om hooggevoeligheid goed uit te kunnen leggen is het belangrijk eerst iets te vertellen over onze natuurlijke bescherming tegen belastende informatie van buitenaf. Iedereen heeft in bepaalde mate een natuurlijke bescherming of afweer tegen belastende informatie van buitenaf. Gevoelens van kracht, positief zelfbeeld, zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfliefde, optimisme en levensvreugde vormen de energetische laag om ons heen. Deze komt dan niet bij je binnen. Het raakt je dan niet.

Voor politici en mensen die met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, is deze bescherming wel zo handig. Dit zijn vaak ook krachtige mensen met voldoende zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Echter, deze natuurlijke bescherming brokkelt af door gevoelens als: zelfbestraffing, afhankelijkheid, zelfverwijt, twijfel, onzekerheid, negatief zelfbeeld en pessimisme. Ze laten dan ook letterlijk makkelijker over hun grenzen heen gaan. De bekende ‘redders’ onder ons. De eerder genoemde informatie bestaande uit projecties, energieën en prikkels komen dan via de wagenwijd ‘openstaande deur’ je buikgebied binnen om vervolgens via jouw hart er weer uit te gaan. Deze ‘energetische ballast’ verkrampt op zijn route de spieren in je buik en middenrif. Daardoor ga je vanzelf hoger ademhalen en krijg je een onrustig gevoel in je borstgebied. Dit gaat regelmatig gepaard met een versnelde hartslag en hartkloppingen, waardoor je zelfs paniek en angstgevoelens en -gedachten kunt ervaren.

Een schip zinkt niet door het water aan de buitenkant, maar door het water dat binnenkomt. Dus laat wat er om je heen gebeurt niet te veel binnenkomen en jou tot zinken brengen.

Terug naar de vraag: wat is dan hooggevoeligheid? Een hooggevoelig persoon mist in meer of mindere mate deze natuurlijke bescherming en laat informatie daadwerkelijk binnenkomen in zijn of haar lichaam. Naast de bestaande gevoelens en overtuigingen die iemand bij zich draagt, wordt deze dan extra belast. Hierdoor reageert deze gevoeliger op mensen, gebeurtenissen en situaties. Belangrijke kenmerken van hooggevoeligheid zijn dan ook:

 • Overgevoeligheid voor licht, geluid en geur.
 • Geïrriteerd raken door kleine ongemakken, zoals een natte mouw of een shirt dat niet helemaal goed zit.
 • Zich snel zorgen maken.
 • Het hebben van een negatief zelfbeeld.
 • Zich sneller gekwetst, geraakt of aangevallen voelen.
 • Minder goed functioneren als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.
 • Hebben meer tijd nodig prikkels te verwerken.
 • Richten zich meer op de behoeften van anderen; hebben vaak moeite om hun grenzen aan te geven.
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/ darmklachten en chronische vermoeidheid.
 • Lopen een groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.
 • Kunnen slecht tegen disharmonie.

Ik hoop dat je door bovenstaande een duidelijker beeld hebt gekregen van het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Niet elke hooggevoelige is HSP en niet elke HSP is hooggevoelig.

Zowel hoogsensitief als hooggevoelig

Ben jij hoogsensitief én hooggevoelig dan heb jij het extra lastig. De energetische informatie die bij je binnenkomt voel je dan nóg beter. Je voelt je dan sneller overbelast en ook jouw andere zintuigen staan dan op scherp. Het is logisch dat je meer last ervaart van bijvoorbeeld straling en overgevoeligheid voor licht, geluidendrukte. Alles – zo ook het nieuws – komt dan harder binnen. Juist in deze tijd met veel maatschappelijke onrust lijken hooggevoelige hsp’ers makkelijker om gevallen.

Naast al het fysieke ongemak, hoor ik dat hooggevoelige HSP-ers daarom situaties en drukke plekken ontvluchten en vermijden. Zo kan deze combinatie jouw leven behoorlijk beperken. Hooggevoeligheid zeker in combinatie met Hoogsensitiviteit leidt regelmatig tot veel onbegrip: “Stel je toch niet zo aan” of “wat maakt het jou nou uit wat anderen van je zeggen, trek het je niet zo aan”.

Wellicht kun jij je voorstellen dat een hoogsensitief kind dat ook nog eens hooggevoelig is gedragsproblemen kan gaan vertonen.

Hooggevoeligheid tips en oplossingen

Achteraf bezien, herken ik ook mijn eigen leven met deze zeer ‘gevoelige’ combinatie. Mijn hemel, wat had ik daar LAST van! Ik verwarde dit met een soort hinderlijke ‘gave’ waardoor ik wellicht beter in staat was mijn omgeving aan te voelen. In het begin gebruikte ik allerlei trucjes om mij te beschermen tegen belastende invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door het visualiseren van een bel van beschermend licht om mij heen.

Hieronder geef ik je eerst mijn hooggevoeligheid tips om jezelf te beschermen tegen energieën en beperkende informatie van buitenaf.

Elke keer wanneer jij drukke plekken opzoekt of in contact komt met andere mensen, leg dan van tevoren één van je handen even op de plek onder jouw borstbeen, daar waar de ribben weer samenkomen. Dit noemen ze de plexus solaris of het zonnevlechtcentrum. Zeg vervolgens in gedachten: “ik pak niets op van die ander”.  Het werkt direct!

Besef wel dat dit een tijdelijk lapmiddel is zolang jouw natuurlijke bescherming nog niet volledig hersteld is. Daarom hier de oplossing voor jou:

Met de Body Mind Release methode kun je leren om eerder genoemde beperkende gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s gericht los te laten en te vervangen voor positieve gevoelens Hierdoor herstelt je natuurlijke bescherming zich vanzelf. Je zult al snel merken dat je nog steeds hoogsensitief bent, mensen erg goed aanvoelt, maar dat je er geen LAST meer van hebt. Ook mijn hooggevoeligheid is hierdoor verdwenen. Heerlijk! Ik ervaar mijn hoogsensitiviteit nu als een zegen.

Wil jij ook van jouw hooggevoeligheid af. Maak dan nu een afspraak met een van onze erkende Body Mind Release therapeuten. Zij geven je nog meer tips die jou kunnen helpen je snel weer goed te voelen. Ook op plekken waar veel mensen zijn.

Share this post

Naam Therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.