ik-wil-mijn-relatie-verbeteren

Relatie verbeteren doe je zo? 8 tips

Wil jij jouw relatie verbeteren? Ga dan nu met jezelf aan de slag. Lees hier onze 8 waardevolle tips en oplossingen die je daarbij helpen!

Iedereen wil gelukkig zijn binnen zijn of haar relatie. Echter, problemen, misverstanden en onbegrip maken het samenleven met iemand van wie je houdt soms zwaar. Een groot aantal relaties blijkt hier helaas niet tegen bestand. Hieronder een aantal tips die je helpen je relatie te verbeteren en elkaar weer snel te vinden.

Tips om jouw relatie te verbeteren!

Tip 1. Vermijd oude koeien!
Stop met strijden is natuurlijk de beste tip. Echter, als je dan toch een meningsverschil hebt, haal er dan – bewust of onbewust – geen ‘oude koeien’ uit het verleden bij. Deze extra lading is als olie op het vuur gooien en geeft veel spanning en onrust.

Tip 2. Leer elkaars ‘taal’ te begrijpen.
Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus zeggen ze wel eens. John Gray heeft daar een boek over geschreven. Hierin beschrijft hij bijvoorbeeld dat mannen stoppen met geven wanneer zij steeds weer bekritiseerd worden of gezien worden als een opvoedkundig project van hun partner. Een man vliegt voor je na een simpel complimentje. Vrouwen daarentegen willen gehoord worden in plaats van dat haar partner direct met oplossingen komt aandragen. Door elkaars taal en reacties beter te begrijpen voorkom je veel onnodige onbegrip en strijd.

Tip 3. Kijk weer naar het positieve in je partner.
In het begin van een relatie zien partners vaak alleen de positieve kanten van de ander. Gaandeweg verandert deze focus in meer of mindere mate naar het negatieve. Alles wat je aandacht geeft, versterk je! Dus kijk weer eens naar de mooie positieve kanten van je partner. Hierdoor verbetert je relatie en word je wellicht zomaar weer verliefd!

Tip 4. Draai de boel niet om.
Soms zeggen we dat de aanval de beste verdediging is. Echter deze stategie is funest voor de harmonie in een relatie. Wanneer de ander de moeite neemt zijn of haar onvrede, mening of gevoel met je te delen, loop hier dan niet voor weg door de ander direct terug te bekritiseren. Hiermee negeer je het gevoel van de ander volledig. Dit lost niets op! Je kunt ook zeggen ‘Dank je wel dat je dit met mij wilt delen’.

Tip 5. Leun niet op de ander!
Harmonieus samenleven gaat het beste wanneer je niet op elkaar leunt! Gevoelens van afhankelijkheid op welk gebied dan ook (financieel, zorg of emotioneel) zorgen ervoor dat we – onbewust – in meer of mindere mate op elkaar leunen. Deze gevoelens bepalen mede hoe wij met situaties en onvrede in een relatie omgaan. Door in gedachten niet meer te leunen en – zelf – te gaan staan, gun je daarmee de ander ook zelf te gaan staan en eigen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar leven. Een mooier kado kun je de ander niet geven.

Tip 6. Bestraf een ander niet om zo je zin of gelijk af te dwingen.
Wanneer je jouw relatie wilt verbeteren, bestraf hem of haar dan niet om je gelijk of zin door te drijven. Denk hierbij aan geen aandacht, liefde of intimiteit te geven. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je steeds verder van elkaar afdrijft. Daarnaast straf je daarmee jezelf ook. Zie een discussie/probleem los van de liefde die je voor de ander voelt.

Tip 7. Wil je je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn!
In ruzies willen we over het algemeen genomen graag ons gelijk hebben. Elkaar volhardend overtuigen van onze mening kan de strijd doen oplaaien. Acceptatie van en respect voor elkaars mening – ook al staan deze lijnrecht tegenover elkaar – zijn essentiële factoren bij het oplossen van een probleem. Wanneer het – vanuit dat wederzijdse respect – niet lukt de mening van de ander bij te stellen, vraag jezelf dan af, ‘Wil ik mijn relatie verbeteren of wil ik perse mijn gelijk hebben?’. De keuze is aan jou.

Onze oplossing om jouw relatie te verbeteren!

Tip 8. Maak de ‘bril’ schoon waardoor je naar de ander kijkt!
Ik zeg vaak, ‘mensen hebben geen ruzie, het zijn de gekwetstheden in ons die strijden’. De ballast die jij bij je draagt bepaalt voor 95% hoe jij je voelt, denkt, handelt en reageert op een ander. Denk hierbij aan beperkende gevoelens en overtuigingen. Deze ballast kleurt als het ware de bril waarmee jij naar jezelf en jouw partner kijkt. Besef dat alles wat jou triggert in het gedrag van de ander aangeeft wat jij bij je draagt. Draag ik het gevoel en de overtuiging bij mij dat ik ‘niet gewaardeerd word’, dan is de kans groot dat ik dat projecteer op het gedrag van de ander. ‘Jij waardeert mij niet’, zeg je dan geïrriteerd. Maar wie zegt dat hij of zij je niet waardeert? Mijn regel is simpel. Alles wat mij triggert en raakt in het gedrag van een ander wil ik zelf niet meer zijn! Raakt mij respectloos gedrag, dan mag ik het loslaten. Draag jij het gevoel niet meer in je dan kan een ander je op dat vlak niet meer raken. Logisch toch? Je vult dit dan ook niet meer in voor de ander. Hoe je dat doet lees je verderop. Weet dat de ander jou zo op veel vlakken spiegelt!

Relatie verbeteren tipsWellicht zit je niet te wachten op deze opmerking, maar jouw partner is exact de juiste partner voor jou op dit moment. Hij of zij spiegelt ook jouw onverwerkte beperkende gevoelens en overtuigingen. Dus omarm de situatie en ga met jezelf aan de slag. Wanneer jij innerlijk verandert, verandert de wijze waarop jij naar jouw partner kijkt en hoe jij zijn of haar gedrag invult. Op deze manier zal je relatie verbeteren.

Ik kan hier nog heel veel over uitweiden maar hoop en verwacht dat mijn boodschap is doorgekomen. In onze workshops en/of in een persoonlijk BMR traject leer jij al jouw beperkende gevoelens en overtuigingen effectief los te laten. Ook leren wij jou de positieve gevoelens die jij ooit verloren hebt weer terug te halen. Het te verwachten effect is veel meer begrip, liefde en harmonie in jouw relatie. Wil jij jouw relatie verbeteren ga dan nu met jezelf aan de slag. De keuze is aan jou.

Share this post

Naam Therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.