Zeker in onzekere tijden lopen veel mensen dagelijks – veelal negatief – te malen over van alles en nog wat. Naast gevoelens van stress en spanning zorgt dat gepieker er ook nog eens voor dat jij slecht slaapt en jouw geheugen je vaker in de steek laat! Wil jij rust in jouw hoofd? Lees dan hier hoe jij met deze tips de innerlijke oorzaak van malende gedachten snel en bewezen effectief aanpakt. Eerst leg ik uit waardoor jij piekert.
Jouw brein is een biologische computer!
Onze hersenen en ons onderbewustzijn functioneren in mijn ogen vergelijkbaar met een computer. Ons onderbewustzijn is hierbij de harde schijf van de computer waarop wij vooral onze persoonlijke conclusies – lees overtuigingen en angsten – , levensprogrammeringen en herinneringen opslaan. Onze hersenen werken in deze metafoor als de processor die – aangestuurd door ons onderbewustzijn – onze dagelijkse informatie verwerkt.
Dit vermoeden wordt trouwens gedeeld door fysicus Dr. Stuart Hameroff and wiskundig fysicus Sir Roger Penrose. In een documentaire op National Geograpic Science ‘Through the Wormhole’, delen zij hun inzicht dat het menselijke brein vergelijkbaar lijkt met een biologische computer .
Gedachten zijn niet van jou!
Het mooie is dat JIJ niet negatief denkt! Er is iets in jou dat negatieve gedachten aantrekt. Dat iets zijn de beperkende overtuigingen en angsten welke jij met je meedraagt. Zoals bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, de overtuiging afgewezen te worden, angst voor tekort of onzekerheid over jezelf en de toekomst. Deze heb jij ooit gekoppeld aan eerder doorgemaakte vervelende gebeurtenissen. Al jouw herinneringen en gekoppelde overtuigingen sla jij op in jouw onderbewustzijn.
Wanneer ‘jouw’ beperkende overtuigingen en angsten ‘getriggerd’ worden door een gebeurtenis in je leven, trekken deze zomaar de gerelateerde negatieve en beperkende gedachten naar jou toe. Nogmaals, gedachten zijn niet van jou! Je trekt deze aan. Dus wil jij rust in jouw hoofd dan zal jij de beperkende overtuigingen die op de harde schijf van jouw onderbewustzijn staan, moeten loslaten. Logisch toch?
Jouw ballast bepaalt hoe jij denkt!
Wetenschappers van de universiteit van Tilburg tonen in hun onderzoek aan dat wij grotendeels aangestuurd worden door ons onderbewustzijn. De ballast die jij bij je draagt, bepaalt zo voor 95% hoe jij je voelt, denkt, gedraagt, handelt en in het leven staat. Verkrampende gevoelens bepalen direct de mate van stress en spanning die jij ervaart in bepaalde situaties. Beperkende overtuigingen bepalen jouw gedachten en keuzes die jij maakt. Deze ballast kleurt zo de bril waarmee jij naar jezelf, een ander en het leven kijkt. Sterker nog, onze ballast regeert ons leven.
Er zijn verschillende ‘gedachten’.
- Een herinnering: Dit zijn gedachten welke jij direct gekoppeld hebt aan een eerder doorgemaakte gebeurtenis. Deze komen zomaar in je op wanneer jij vergelijkbare situaties in jouw leven ziet of ervaart!
- Een bedachte: Dit is een ingevulde projectie van beperkende overtuigingen op onszelf, een ander en het leven. Anders verwoord, onze ballast kleurt de bril waarmee wij naar onszelf, de ander en het leven kijken. Zoals, ‘die zal mij ook weer in de steek laten’, ‘Je hoor mij niet’, ‘Je waardeert mij niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘het zal weer niet lukken’. Piekeren is een mooi voorbeeld van heel veel bedachten.
- Een idee of inzicht: Een ‘idee’ of ‘inzicht’ lijkt meer creativiteit, verandering en collectieve evolutie in zich te dragen. Een idee komt in je op! Vaak nadat jij jezelf in ‘gedachte’ een vraag hebt gesteld. Ping. Vergelijkbaar met Wikki de Viking. Nogmaals onze hersenen zijn niets anders dan een processor. Een processor produceert geen ideeën. Hoe werkt dit dan? Ik ga het je vertellen. Vernieuwende ideeën trekken wij aan via het kwantum fysische veld en via ons onzichtbare lijntje met het collectieve bewustzijnsveld. Het collectieve bewustzijnsveld omvat alle informatie uit het verleden, heden en de toekomst. Wetenschappers van de Yale University hebben een plek in onze hersenen gevonden die ons toegang geeft tot dit hogere bewustzijn. Met andere woorden; dat is de plek waar het lijntje ingeplugd zit.
De een heeft een ogenschijnlijk beter ‘lijntje’ met het collectieve bewustzijnsveld dan een ander. Een idee of inzicht komt naar jou toe! Inzichten en ideeën moeten trouwens zwaar concurreren met herinneringen en bedachten (ego) om toegang te krijgen in ons hoofd. Hoe meer rust jij in je hoofd hebt, hoe ontvankelijker je bent voor ideeën van ‘boven’. Hoe dan ook ik dwaal af in mijn verhaal en jij wilt rust in je hoofd.
Jij kunt niet zomaar denken
Gek genoeg lijkt het alsof wij vanuit onszelf niet iets kunnen denken of bedenken. Probeer het zelf maar eens. Sluit je ogen en je mag daarbij niet denken aan een persoon of situatie. Je denkt dan even aan niets. Dat komt omdat er dan geen gevoelens en overtuigingen getriggerd worden. Nu mijn praktische tips om snel weer rust in jouw hoofd te krijgen.
Effectieve tips voor snel weer rust in jouw hoofd!
Tip 1: Accepteer de situatie waarin jij zit. Het is nu even zo. Deze situatie geeft jou kans op groei! Hier lees jij meer over het nut van accepteren!
Tip 2: Praat en klaag niet over jouw situatie! Wellicht lucht het je tijdelijk even op. Echter hiermee los je het – innerlijke – probleem niet op en trigger jij steeds weer jouw beperkende gevoelens en overtuigingen.
Tip 3: Deze oefening helpt je snel rust in jouw hoofd te krijgen! Ga rustig zitten en sluit jouw ogen. Volg in gedachten jouw in- en uitademhaling. Hierdoor denk je even aan niets. Klopt ondertussen altenerend links – rechts op jouw knieën. Hierdoor ‘ontspant’ jouw hypothalamus en neemt het stressgevoel af. Doe dit tenminste één minuut. Adem dan bewust wat dieper in en adem uit alsof je een ventiel uit een band trekt. Pfffffffffff. Terwijl jij uitademt, klopt je steeds minder snel op jouw benen. Vergelijkbaar met een auto die je met 30 km per uur in z’n vrij zet. Laat het kloppen helemaal uitlopen.
Mediteren helpt jou zo om je hoofd even tot rust te brengen. Stel jezelf voordat je gaat mediteren een (levens)vraag! ‘Wat moet ik doen?’ of ‘hoe los ik dit probleem op?’ Door vervolgens jouw focus op jouw ademhaling te leggen, denk je even niet aan een persoon of situatie. Het wordt dan vanzelf stil en rustig in jouw hoofd. Inzichten, ideeën en antwoorden hebben dan de ruimte om bij jou ‘binnen’ te komen.
Tip 4: Pillen zoals oxazepam dempen jouw malende gedachten. Hierdoor kun je wellicht weer even jouw noodzakelijke nachtrust krijgen. Besef wel dat je hiermee de situatie niet verandert en de innerlijke oorzaak van piekeren niet oplost. Dus ga ook daarmee aan de slag.
Tip 5: pak zelfstandig de innerlijke oorzaak van piekeren doelgericht en bewezen effectief aan.
Snel rust in je hoofd met Body Mind Release
Binnen deze Body Mind Release methode heb ik de mogelijke innerlijke oorzaak van al onze levensklachten volledig in kaart gebracht. Dus ook van piekeren en malende gedachten. Wij kunnen dit gericht voor jou uittesten. Vervolgens leren wij jou hoe jij deze ballast zelfstandig en gericht kunt loslaten en positieve gevoelens weer kunt terughalen. Wij praten niet over problemen, leren niet omgaan met en zoeken de oorzaak niet buiten onszelf. Wij geloven in zelfverantwoordelijkheid en het daadwerkelijk aanpakken van de innerlijke oorzaak van levensklachten. Het logische gevolg is dat jij niet alleen snel weer rust in je hoofd hebt maar tevens met hernieuwde energie, positiviteit en inzichten verder kunt komen.
Wil jij snel rust in je hoofd? Doe dan mee met onze bevrijdende workshop of maak een afspraak voor een individueel BMR traject!