verleden loslaten met body mind release

Verleden loslaten. Jouw ballast domineert jouw leven!

Wil jij het verleden loslaten? Lees hier hoe jij aan jouw ballast komt, wat deze met je doet en hoe jij deze bewezen effectief kunt loslaten.

Veel mensen hebben bewust en/of onbewust last van het verleden. Regelmatig denken we dan aan een vervelende gebeurtenis of traumatische ervaring. Gek genoeg hebben wij niet eens zo’n last van de gebeurtenis zelf. We hebben dan last van de beperkende gevoelens en overtuigingen die wij toen aan die gebeurtenis hebben gekoppeld. Zo zeulen wij zomaar een hoop ‘ballast’ met ons mee. Het verleden heeft je natuurlijk ook gevormd tot wie jij nu bent. Echter wanneer het jouw leven negatief beheerst en domineert, wordt het wellicht tijd hier wat aan te doen. Wil jij het verleden loslaten? Lees hier hoe jij aan jouw ballast komt, wat deze met je doet en hoe jij deze bewezen effectief kunt loslaten.

Diverse onderzoeken tonen aan dat onze ballast voor 95% bepaalt hoe jij je voelt, denkt, gedraagt, handelt en in het leven staat. Het beïnvloed direct de keuzes die jij maakt in jouw leven en de mate van stress en spanning die jij ervaart in bepaalde situaties. Deze ballast bepaalt tot wie jij je aangetrokken voelt, of iets wel of niet lukt in jouw leven en welke aandoeningen of ziekten zich zouden kunnen ontwikkelen. Jouw verleden loslaten begint met bewustwording!

Hoe kom jij aan jouw ballast?

verleden kunt je zo loslatenVergelijk jezelf nu eerst eens met een luchtballon. De lucht in de ballon bestaat in deze metafoor uit jouw positieve gevoelens. Denk hierbij aan positiviteit, rust, succes, zelfvertrouwen, doel, vastberadenheid, zelfliefde, loyaliteit, levensvreugde, etc.

Het mandje van de luchtballon vormt is het bekende rugzakje. Datgene waarin jij je ballast kunt bewaren. Dit mandje omvat ons fysieke lichaam en onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is een soort persoonlijke databank welke vergelijkbaar is met de harde schijf van een computer en waar wij overtuigingen, levensprogramma’s, herinneringen etc. opslaan.

Hoog in de lucht is jouw mandje nog leeg en jouw ballon volledig gevuld. Je gaat nog vrij mee met de wind of flow van het leven. Het zijn de vervelende (traumatische) levensgebeurtenissen onderweg die ervoor zorgen dat de ballon daalt.

Beperkende gevoelens en overtuigingen

Stel dat jij je ‘hart’ voor het eerst aan iemand hebt gegeven en deze belazert jou. Nota bene met jouw beste vriend of vriendin. Op dat moment sta jij in meer of mindere mate open voor een energie die in jouw lichaam komt. Deze energie kun jij voelen omdat jouw lichaam hierdoor verkrampt. Daarom noem ik dit gevoelens. Vervolgens gaan wij deze energie inkleuren met onze ‘persoonlijke conclusies’, lees overtuigingen zoals; ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben boos’, ‘ik voel mij afgewezen’, ‘ik ben te dik’, ‘ik heb gefaald’, ‘ik ga mijn hart nooit meer geven’. Gevoelens zijn dus altijd ingekleurd door overtuigingen!

Verliezen van positieve gevoelens

Maar wat gebeurt er dan met de lucht in jouw ballon? Vóór die gebeurtenis had jij vertrouwen in die ander en in jezelf, je had nog doel en positiviteit! Door deze gebeurtenis verlies jij zomaar een gedeelte van deze positieve gevoelens! Eigenlijk logisch. Wanneer beperkende gevoelens ‘in’ je komen, moeten positieve gevoelens plaatsmaken. Andersom geldt natuurlijk ook! Door het loslaten van het verleden maak je weer ruimte voor het terughalen van jouw positieve gevoelens. 

Positieve gevoelens kun je trouwens niet alleen verliezen! Deze kunnen ook even tijdelijk geblokkeerd zijn. Je herkent het vast wel. Je gaat vrolijk wat eten met vrienden en één van hen plaatst een vervelende opmerking. Bijvoorbeeld, “je ziet er slecht uit”. Jouw vrolijkheid en zelfvertrouwen verdwijnen ogenschijnlijk als sneeuw voor de zon. Deze positieve gevoelens heb je nog wel maar ze zijn even geblokkeerd. Gelukkig kunnen positieve ervaringen deze blokkades ook weer opheffen.

Niet meer in jouw eigen kracht staan

verleden kun je snel loslatenDe ballon zakt als gevolg van elke traumatisch of vervelend ervaren gebeurtenis. De lucht (positieve gevoelens) in de ballon is er stap voor stap uitgelopen en het mandje is zwaarder geworden. Uiteindelijk staat deze op een gegeven moment op de grond. Je staat dan nog net in JOUW eigen kracht. De lucht in de ballon houdt het mandje nog net overeind! De flow van het leven sleept je moeizaam over de grond.

Dan hoeft er nog maar iets vervelends te gebeuren en je valt. Je kunt niet meer zelfstandig staan. Ik vergelijk dit met het wegzakken in de modder. We zijn dan vergelijkbaar met een kind in de wieg die alleen maar kan kruipen. Dit maakt jou tevens in meer of mindere mate afhankelijk van anderen! Dit leg ik verderop uit.

Copy & Paste overnemen van ballast

Een ander deel van onze ballast ‘kopiëren’ wij vanuit onze omgeving en maatschappij. Dit doen we vooral in onze eerste zeven levensjaren. Ik leg dit uit! Kom jij chagrijnig thuis, dan reageert iedereen daarop. Wanneer jij ontspannen bent en iemand in jouw buurt is erg gestrest of gespannen, dan voel jij dat toch ook. Vaak zeggen we dan ook, ‘ik word gestrest of moe van jou’. Wanneer je dat voelt dan heb jij zomaar iets overgenomen van die ander. Wanneer jij vrolijk bent en je praat met sombere mensen word jij vanzelf minder vrolijk.

Na de conceptie zit jij negen maanden in de buik van mama. Kun jij je voorstellen dat wanneer mama zich niet gewaardeerd of onzeker voelt, jij dit zomaar overneemt. Op deze wijze neem jij zomaar veel gevoelens en overtuigingen over van mama. Hoog sensitieve kinderen (HSP) zijn hier nog gevoeliger voor. Logisch dat deze kinderen daar last van kunnen krijgen en gedragsproblemen vertonen. Na deze negen maanden pak je op vergelijkbare wijze gevoelens, overtuigingen en denkbeelden op mensen om je heen en bijvoorbeeld ook via de TV.

Wat doet ballast met jou?

1) Het maakt je ziek!

Er zijn drie belangrijke redenen waarom jouw ballast je ‘ziek’ kan maken.
• Wanneer jouw ballast in het dagelijkse leven getriggerd worden verkrampen de beperkende gevoelens lokaal jouw weefsel en/of organen. Daardoor wordt de doorbloeding lokaal minder. Houdt dit aan dan zal het orgaan minder goed functioneren.
• Secundair reageert jouw hypothalamus daarop en geeft de bijnieren – indirect – opdracht o.a. Cortisol te produceren. Het gevolg is stress. Iedereen weet dat langdurig stress is niet goed voor je is.
• Dr. Bruce Lipton, celbioloog geeft aan dat gevoelens en overtuigingen bepalen welke genen in jouw DNA getriggerd worden. Zo heb je ‘goede’ genen en ‘slechte’ genen. Een gen is een bouwtekening voor een eiwit. Eiwitten bepalen direct het functioneren van een cel. Boosheid is volgens hem de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van kanker. Met positieve gevoelens en overtuigingen worden alleen de ‘goede’ genen getriggerd. De wijze waarop jij in het leven staat, bepaalt zo je gezondheid. Hier een uitleg van Bruce Lipton op YouTube.

2) Het bepaalt hoe jij denkt!

Onze hersenen functioneren vergelijkbaar met de processor van een computer die – aangestuurd door ons onderbewustzijn – onze dagelijkse informatie verwerkt. Wanneer jouw beperkende gevoelens en overtuigingen getriggerd worden zorgen de overtuigingen ervoor dat jij corresponderende gedachten krijgt. Hoe meer overtuigingen getriggerd worden hoe meer jij piekert.

3) Jouw ballast kleurt de bril waarmee jij naar jezelf en een ander kijkt!

Het zijn jouw overtuigingen die bepalen hoe jij naar jezelf, een ander en het leven kijkt. Mijn regel is simpel. Alles wat mij triggert en raakt in het gedrag van een ander wil ik zelf niet meer zijn! Raakt mij respectloos gedrag, dan mag ik het loslaten. Je vult dit dan ook niet meer in voor de ander. En alles wat mij positief triggert in een ander wil ik zelf weer zijn. Lees hier meer over in mijn blog over ‘snel gekwetst, geraakt en aangevallen voelen‘.

4) Het maakt je afhankelijkheid en bepaalt tot wie jij je aangetrokken voelt.

Wanneer ik bepaalde essentiële positieve gevoelens mis in mijn ballon voel ik mij als vanzelf aangetrokken tot iemand die deze wel heeft. Ik zeg dan ook, ‘met jou heb ik weer vertrouwen in het leven’ of ‘met jou voel ik mij weer gelukkig’. Dus hiermee zeg je eigenlijk, “zonder jou voel ik me niet gelukkig”. “Zonder jou heb ik geen vertrouwen in de toekomst”. Dat klopt. In bovenstaande voorbeelden mis jij dan positieve gevoelens als levensvreugde, vertrouwen, geluk, genieten, etc. Deze gevoelens ben jij kennelijk ooit verloren in jouw leven als gevolg van vervelende gebeurtenissen en ervaringen.

Afhankelijkheid van jouw partner maakt je kwetsbaar. Het kan je remmen, kost bakken met energie en veroorzaakt regelmatig gevoelens van gemis, jaloezie, spanning en onrust. Afhankelijkheid weerhoudt ons van het maken van belangrijke keuzes in ons leven en zorgt ervoor dat we niet voor ons eigen geluk durven te gaan. De oplossing is simpel. Ga zelf staan! Haal de positieve gevoelens terug welke jij ziet in een ander. Op deze wijze wordt het verleden loslaten nog leuker! Lees meer hierover in mijn blog ‘Ex loslaten‘.

5) Bepaalt jouw keuzes

Hierboven geef ik al aan dat het gemis van bepaalde positieve gevoelens bepaalt tot wie ik mij aangetrokken voel. Beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten bepalen vervolgens ook welke keuzes jij maakt. Ben je bang om jouw hart opnieuw te geven aan iemand dan zal je wellicht een leuke date afslaan. Heb jij twijfels over jouw mogelijkheden dan ga je niet in op een mogelijke baan. Ben je bang om te vliegen dan resteert een autovakantie.

6) Ik wil het (verleden) niet loslaten!

Regelmatig vragen mensen zich af, ‘waarom lukt het mij niet en een ander wel’. Deze vraag kan natuurlijk betrekking hebben op veel levensvlakken. Jij weet wel welk vlak jij bedoelt. Het antwoord daarop is in alle gevallen simpel. Omdat IETS IN JOU dit niet wil, niet kan en/of jij dit niet mag van jezelf. Stel dat JIJ ooit jouw ‘hart’ aan iemand gegeven hebt en deze heeft jou belazerd. Kun jij je dan voorstellen dat iets in jou zegt, ‘ik geef mijn ‘hart’ niet meer’. Stel jij bent succesvol geweest en dat liep fout en jij raakte alles kwijt. Onbewust zeg je, ‘ik kan maar beter niet meer succesvol zijn’? Dit noem ik een innerlijke onwil. Dit weerhoudt jou tevens van effectief loslaten van het verleden! Lees hier meer over in mijn blog ‘Leren loslaten‘.

7) Ik mag en kan het (verleden) niet loslaten!

Niemand kan zichzelf zo intens bestraffen als jij jezelf! Hoe vaak zeggen wij niet, ‘had ik het maar niet of anders gedaan! Dan was alles anders gelopen. Op onbewust niveau straffen wij zo onszelf en mogen wij bijvoorbeeld niet meer gelukkig zijn of genieten. Dit noem ik een innerlijk verbod. Bepaalde overtuigingen die wij maar vaak genoeg herhalen zoals ‘ik kan dat niet’ vormen onbewust een innerlijk onvermogen. Deze onbewuste onwil, onvermogen en innerlijk verbod zorgen ervoor dat iets je maar niet lukt in jouw leven. Jouw praktijk loopt niet of je maakt maar geen stap in jouw leven. Onbewust trap jij op de rem! Lees hier meer over in mijn blog ‘waarom lukt het mij niet‘.

Duidelijk is dat de ballast die jij bij je draagt een enorme impact heeft op jouw leven. Praten over problemen en klagen blijkt niet de oplossing. Anders was iedereen inmiddels wel klachtenvrij. Toch? Heb jij levensklachten dan zal je het verleden wel moeten loslaten. Wil jij weten hoe?

Verleden loslaten met BMR is zeer effectief

Verleden snel en effectief loslatenBinnen deze Body Mind Release methode heb ik de mogelijke innerlijke oorzaak van al onze levensklachten volledig in kaart gebracht en kunnen wij deze gericht uittesten. Gedurende een individueel traject leert een Body Mind Release therapeut jou deze ballast uit het verleden zelfstandig loslaten en ‘verloren’ positieve gevoelens weer terug te halen. Je maakt het ‘mandje’ weer leeg en vult jouw ‘ballon’!

Breed inzetbaar en effectief

Deze breed inzetbare BMR methode blijkt effectief. Subjectief onderzoek bij clienten laat structureel uitstekende resultaten zien bij klachten als: stress, vermoeidheid, somberheid, onzekerheid, angst, piekeren, afhankelijkheid, gedragsproblemen, angsten, doelloosheid, gevoel vast te zitten, onverwerkte trauma’s en veel andere stress – gerelateerde fysieke en mentale klachten. Onze clienten waarderen (0-10) de effectiviteit van onze behandeling met een 9,1! Lees hier meer over de reacties van onze cliënten en therapeuten.

Wil jij het verleden loslaten? Ga dan nu met jezelf aan de slag!

Share this post

Naam Therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.